Kansen voor kids

Bijgewerkt: 30 mrt 2020

Mijn vriendin Karin stuurde vorige week deze brief naar mij door. Het resoneerde toen al heel sterk bij mij en nu, een week verder, weet ik zeker dat de schrijver van deze brief een belangrijk punt maakt. Zijn of haar woorden sturen inmiddels mijn aanpak als moeder en full-time thuisjuf.


De mensen die mij kennen, weten dat ik niet geloof dat ons huidige onderwijssysteem kinderen de juiste basis geeft voor hun toekomst. Deze weken van thuisonderwijs hebben mijn mening niet veranderd, eerder bekrachtigd in het idee dat het anders moet. Ik ben zeer onder de indruk van de inzet en flexibiliteit van de docenten en leerkrachten in deze bizarre tijd, en ik heb meer respect dan ooit voor het werk dat ze doen met onze kinderen.


Tegelijkertijd heb ik deze kans zo veel mogelijk aangegrepen om mijn eigen draai te geven aan het onderwijs van mijn kinderen. Leren volgens eigen drijfveren, meer tijd voor creativiteit, beweging en zelfontwikkeling, spelend ontdekken, life skills en eigen verantwoordelijkheid krijgen bij ons thuis volop ruimte. En nee, dit past niet naast het overvolle curriculum van de school... So be it, ik volg mijn eigen hart als moeder en nu ook als thuisjuf. Ik neem de verantwoordelijkheid zoals ik mijn kinderen leer om dat ook te doen. En dan vraag ik liever om vergiffenis dan om toestemming. We zullen zien hoe het gaat lopen, voorlopig voelt iedereen zich bij ons thuis hier goed bij.


Ik geloof dat een situatie als deze, waarin de hele wereld op losse schroeven staat, waarin het leven zoals we het kennen onderbroken is, vaker zullen gaan voorkomen. Daar zullen we onze kinderen op voor moeten bereiden. Maar hoe doe je dat? Hoe bereid je een hele generatie voor op ongekende situaties? In ieder geval niet door ze allemaal met militair perfectionisme en inflexibiliteit precies dezelfde berg met kennis in het hoofd te stampen... lijkt mij. Buiten de lijntjes, out of the box, onconventioneel lijken me eerder termen die van toepassing zijn als we deze generatie goed willen voorbereiden op uitzonderlijke tijden. Vandaar dat ik ze naast de reken- en taallessen ook eens wat anders laat doen.


In lijn met mijn visie zie ik een hele reeks initiatieven voorbij komen waarmee we onze kinderen kunnen helpen om volgens hun eigen drijfveren de wereld te gaan exploreren en ontdekken. Ik merk dat ik er heel blij van wordt en ik deel graag de initiatieven die mij en mijn kinderen het meest inspireerden.


  • Samen kaartjes schrijven voor de ouderen in het bejaardentehuis in de buurt. Lifeskill: geef om de mensen om je heen en de mensen die het moeilijker hebben dan jijzelf, voelen hoe geven nog fijner is dan ontvangen.


Met liefde kaartjes geschreven voor ouderen

  • Meedoen met de online Bootcamp/pilates/BBB/yoga les van je moeder. Enthousiast (en enigszins competitief) wordt er in dit huishouden mee gedaan met mijn woensdagochtend Bootcamp les. Trots kan ik vermelden dat mama's uithoudingsvermogen nog steeds het best ontwikkeld is - al zijn dochterlief's push-ups een stuk dieper... Lifeskill: zorg goed voor je lichaam, keep it fit and strong

  • De lessen van online yoga juf in de klas kun je op ieder moment inzetten zodat je kinderen weer in contact komen met hun lijf en op een speelse manier de rust kunnen vinden. Lifeskill: zelfconnectie en ontspanning

  • Elke week 10 kinderboeken en luisterboeken voor 1ct per stuk stuk bij Bol.com. Lifeskill: verbeeldingskracht en storytelling

  • Tussen kunst en quarantaine: maak zelf een schilderij na en deel deze op instagram en/of hang de foto aan de muur. Lifeskill: kunst en creativiteit

  • BiebLab heeft dagelijks filmpjes met leuke huis-tuin-en-keukenopdrachten, experimenten en onderzoeken. Lifeskill: ontdekken en play

  • Host een (kant-en-klare) educatieve quiz met Kahoot (óók in het Nederlands) voor verschillende leeftijdsgroepen. Lifeskill: speels leren (concurreren)

  • Het Groninger Museum nodigt ons uit om mee te doen met creatieve missies, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Lifeskill: creativiteit en kunst

  • Doe alsof je de wereld rondreist. Doe de virtuele rondleidingen van deze 12 beroemde musea. Lifeskill: kunst en cultuur


Dit is onze kans als ouders om bij te dragen aan het onderwijs van onze kinderen. Laten we onze eigen creativiteit gebruiken om in deze situatie waarde toe te voegen aan hun mentale, creatieve en emotionele ontwikkeling. De cognitieve ontwikkeling komt wel weer aan bod als de scholen weer opengaan... Pak deze kans voor je kids!


60 keer bekeken0 reacties